MUTIARA KATA ISLAMJANGAN IMPIKAN SUAMI SEHEBAT RASULLAH S.A.W JIKA DIRI TIDAK SEANGGUN SAIDATINA KHADIJAH .


SESIAPA YANG MENINGGALKAN CINTA DUNIA YANG BERLEBIHAN AKAN DIKURNIAKAN CINTA AKHIRAT YANG HAKIKI .


PANDANGAN MATA SELALU MENIPU , PANDANGAN AKAL SELALU TERSALAH , PANDANGAN NAFSU SELALU MELULU , PANDANGAN HATI ITU YANG HAKIKI , JIKA LAHIRNYA DARI IMAN DAN TAQWA .


ILMU ADALAH HARTA KEPADA SI MISKIN , ADALAH KEHORMATAN BAGI SI KAYA , ADALAH KENANGAN DI HARI TUA . o USAHA + TAWAKKAL + DOA = KEJAYAAN DAN KEREDHAAN ALLAH.


BERPIJAK DI ATAS BUMI NYATA , BAGAI MENITI JAMBATAN BARA . OLEH ITU , PILIHLAH JALAN YANG LURUS DAN BENAR AGAR KITA MENCAPAI KESEMPURNAAN DAN KEBAHAGIAAN HIDUP .


DI MANA ADA KEMAHUAN , DI SITU ADA JALAN , DI MANA ADA KEMENANGAN , DI SITU ADA KECEMERLANGAN.


JADIKAN KEYAKINAN SEBAGAI PEGANGAN HIDUP , DORONGAN SEBAGAI TEMAN SETIA , PUTUS ASA DIJADIKAN MUSUH DURJANA , DAN JADIKAN TEKUN DAN USAHA SEBAGAI TANGGA KEJAYAAN .


YANG DI ATAS ADALAH LEBIH BAIK DARIPADA YANG DI BAWAH , TETAPI APABILA SUDAH BERADA DI ATAS , JANGANLAH DILUPAI YANG DI BAWAH KERANA DI BAWAHLAH PUNCANYA DI ATAS .


SEBAIK – BAIK SAHABAT ITU IALAH ORANG YANG TIDAK PERNAH BERUBAH KEBAIKANNYA , MESKIPUN ZAMAN TERUS BERUBAH .


CARILAH ILMU KERANA APABILA KAMU KUFUR MAKA ILMU ITULAH HARTAMU DAN BILA KAMU KAYA , ILMU ITU MENJADI PERHIASAN DIRIMU .


BERIMAN DAN BERILMU SUMBERNYA IALAH ILMU . ILMU DIPEROLEHI DENGAN BELAJAR . TIDAK ADA IMAN KALAU TIDAK ADA AMAL , DAN TIDAK ADA PULA AMAL KALAU TIDAK IKHLAS - HUKAMA’-


BARANGSIAPA YANG TIDAK ADA ADAB , BERERTI DIA TIDAK ADA ILMU . BARANGSIAPA YANG TIDAK ADA KESABARAN , BERERTI DIA TIDAK ADA AGAMA . DAN BARANGSIAPA YANG TIDAK ADA SIFAT WARAK , BERERTI DIA TIDAK DEKAT DENGAN TUHANNYA - HASAN BASRI -


GELAP ITU ADA LIMA PERKARA . GELAP HARI KERANA MALAM ; GELAP MATA KERANA BUTA ; GELAP OTAK KERANA TIDAK BERILMU ; GELAP HATI KERANA TIDAK BERAGAMA ; DAN GELAP KEHIDUPAN KERANA LEMAH EKONOMI .


ILMU ITU ADALAH SEBAIK – BAIK PUSAKA - ALI BIN ABI TALIB .


ADA EMPAT TANDA – TANDA ORANG YANG BERAKAL : CINTA PADA ILMU , TIDAK BERUBAH MUKANYA WAKTU MENERIMA UMPAT DAN PUJI , BAGUS JAWAPAN DAN BANYAK BENARNYA . CENDEKIAWAN .


ORANG YANG BERBUDI PEKERTI MULIA DAN BERILMU ITU JERNIH MUKANYA ; LAPANG DADANYA ; DAN SUCI HATINYA DAN LEMAH LEMBUT PERKATAANNYA DAN BAIK SEGALA PERBUATANNYA - HUKAMA’ .


EMPAT TANDA KESEMPURNAAN : ILMU DENGAN MANFAAT , AGAMA DENGAN TAQWA , AMAL DENGAN NIAT SERTA KEMULIAAN DENGAN KELEBIHAN . – ZAHID.


ORANG YANG BERILMU ITU SELALU MENANG DALAM PERGAULAN KERANA DIA MEMBIASAKAN SENYUM APABILA DICACI , LEMAH LEMBUT BILA DIHINA , DIAM BILA DIMARAHI DAN MEMBALAS KEBAIKAN BILA ORANG BERBUAT KEJAHATAN .


TUJUAN PENDIDIKAN YANG PALING TINGGI BUKANLAH PENGETAHUANNYA TETAPI TINGKAHLAKU ATAU PERBUATANNYA , ERTINYA MEMPRAKTIKKAN ILMU PENGETAHUAN YANG B DIPELAJARINYA - ABDUL ISLAMI .


APABILA MENINGGAL DUNIA SEORANG MANUSIA , MAKA PUTUSLAH AMALNYA KECUALI TIGA PERKARA IAITU ILMU YANG BERMANFAAT , ANAK SOLEH YANG MENDOAKAN DAN SEDEKAH JARIAH IAITU HARTA YANG DIWAKAFKAN . - HADIS –

1. BARANGSIAPA YANG MATI DALAM MENUNTUT ILMU BERTUJUAN UNTUK MENGHIDUPKAN ISLAM , MAKA ANTARA DIA DAN PARA NABI ADALAH SATU DARJAT DALAM SYURGA - HADIS .

2. BARANGSIAPA YANG MENUNTUT ILMU , BERERTI DIA MENCARI SYURGA . DAN BARANGSIAPA YANG BERBUAT DOSA , BERERTI DIA MENCARI NERAKA - SAIDINA ALI.

3. ILMU DAN KEPANDAIAN ITU ADALAH SAHABAT YANG SETIA DALAM HIDUP SAMPAI KE PENGHUJUNG UMUR KITA .

4. ILMU ITU WARISAN NABI – NABI , SEDANGKAN HARTA ADALAH WARISAN QARUN , SYIDAD DAN FIR’AUN .

5. ILMU AKAN MENJAGA PEMILIK ILMU , SEDANGKAN HARTA MINTA DIJAGA.

6. ORANG YANG BERILMU DISEBUT KARIM ( MULIA ) SEDANGKAN ORANG YANG BERHARTA DISBUT BAKHIL .

7. HARTA AKAN ROSAK DITELAN ZAMAN SEDANGKAN ILMU TETAP KEKAL UTUH .

8. ORANG BERHARTA AKAN LUPA MENGAKU ALLAH TETAPI ORANG YANG BERILMU AKAN INGAT DAN MENGAKU SEBAGAI HAMBA ALLAH .

9. HARTA BOLEH DICURI SEDANGKAN ILMU TIDAK BOLEH DICURI .

10. ORANG YANG BERHARTA AKAN DIHISAB SEDANGKAN ORANG YANG BERILMU MENDAPAT SYAFAAT .

11. INSAN YANG BERILMU RAMAI KAWANNYA SEDANGKAN ORANG YANG BERHARTA BANYAK MUSUHNYA .

12. SECARA SEMULAJADI SEMUA MANUSIA ITU SAMA , TAPI PELAJARANLAH YANG MENJADIKAN MEREKA CUKUP BERBEZA - BIDALAN CINA .

13. KEJAYAAN CEMERLANG ITU MEMBAHAGIAKAN . SAMPAI BILAKAH ANDA SANGGUP BERDUKACITA.

14. KEJAYAAN ITU BUAH HASIL DARI KEMAHUAN YANG TINGGI DAN USAHA YANG GIGIH.

15. KEJAYAAN BUKAN DATANG SEKALI . KEJAYAAN ITU MERINTIS KEJAYAAN . BILA SUDAH MENCAPAI KEJAYAAN DI SATU TAHAP , MAKA KITA HARUSLAH TERUSKAN LAGI USAHA UNTUK MENCAPAI KEJAYAAN YANG LEBIH TINGGI. BERUSAHALAH HINGGA SAMPAI SAATNYA AJAL KITA .

16. AKAL ITU ADALAH PENASIHAT MANAKALA NAFSU MERUNTUN AGAR KITA LALAI .

17. TIDAK ADA KEJAYAAN TANPA PERLU BERSUSAH – SUSAH

18. ADA MASA KITA PERLU MENANGIS AGAR KITA TAHU DUNIA IN BUKAN UNTUK KETAWA . ADA MASA KITA PERLU KETAWA AGAR KITA TAHU BETAPA BERNILAINYA SETITIS AIR MATA .

19. HIDUPLAH BIARLAH BERBAKTI BIARPUN TIDAK DIPUJI.

20. KEGAGALAN ITU MERUPAKAN GURU YANG PALINA BERKESAN .

21. KEJAYAAN BERMULA DRI SIKAP PERCAYA PADA DIRI SENDIRI DAN KESEDIAAN UNTUK MENGAKUI KEADAAN DIRINYA SECARA JUJUR .

22.

SEBAIK – BAIK KAWAN ADALAH ORANG YANG MEMERHATIKAN KEPENTINGANMU , BUKAN KERANA KEPENTINGAN YANG DIHARAPKAN DARIPADAMU UNTUK DIRINYA .

23. UNSUR TERKECIL PALING BERHARGA PADA MANUSIA ADALAH PEMAHAMAN DIRI , KERANA DARI SANA SEMUA CITA – CITA DAPAT DICAPAI .

24. IMPIAN IALAH SESUATU YANG DISERTAI DENGAN PERBUATAN , JIKA TIDAK DISERTAKAN DENGAN PERBUATAN MAKA IA DISEBUT ANGAN – ANGAN .

25. BERCAKAP TANPA BERFIKIR SEPERTI MENEMBAK TANPA SASARAN - FULLER –

26. JANGAN TANYA APA YANG DIBUAT OLEH NEGARA UNTUKMU , TETAPI TANYALAH APA YANG BOLEH KAMU BUAT UNTUK NEGARA - ABRAHAM LINCOLN .

27. MANUSIA LAHIR DIBEKALI DUA MATA DENGAN SATU MULUT AGAR DIA BOLEH MELIHAT DUA KALI LEBIH BANYAK DARIPADA BERCAKAP - COLTON -

28. SESIAPA YANG CINTA KERANA ALLAH , MARAH KERANA ALLAH , MEMBERI KERANA ALLAH , MENEGAK KERANA ALLAH , MAKA SESUNGGUHNYA TELAH SEMPURNA IMANNYA - ABU DAUD DAN AT – TERMIZI –

29. SESUNGGUHNYA ENGKAU TIDAK AKAN MEMPEROLEH APA YANG ENGKAU SUKAI , MELAINKAN DENGAN KESABARANMU ATAS APA YANG TELAH ENGKAU SUKAI - NABI ISA A.S –

30. AGAMA TANPA ILMU ADALAH BUTA , MANAKALA ILMU TANPA AGAMA ADALAH LUMPUH - ALBERT EINSTEIN .

31. CITA – CITA PERLU BAGI MANUSIA YANG HIDUP . MANUSIA YANG TIDAK MEMPUNYAI CITA – CITA SEPERTI MATI KERANA HAKIKATNYA MANUSIA YANG TIDAK BERCITA – CITA SUDAH MATI BATINNYA DAN KEMATIAN BATINNYA SAMALAH SEPERTI HIDUP DALAM KUBUR - ABU HANAFIAH –.

32. URUSAN YANG KECIL AKAN MENJADI BESAR BAGI ORANG YANG BERJIWA KECIL , MANAKALA URUSAN YANG BESAR AKAN MENJADI KECIL BAGI ORANG YANG BERJIWA BESAR . oKATA – KATA YANG LEMAH LEMBUT DAN BERADAP DAPAT MELEMBUTKAN HATI MANUSIA YANG KERAS .

33. KALAU KITA MEMERINTAH KEKAYAAN , KITA AKAN MENJADI KAYA DAN BEBAS , SEBALIKNYA KALAU KEKAYAAN MEMERINTAH KITA , KITA AKAN MENJADI MISKIN . - EDMURD BURKE .

34. ORANG YANG MEMILIKI KECINTAAN YANG BAIK , MALU UNTUK MELAKUKAN KEJAHATAN .

35. JANGAN SEPERTI AYAM JANTAN YANG INGAT BAHAWA MATAHARI TERBIT UNTUK MENDENGAR KOKOKNYA .

36. KEBAHAGIAAN ITU TIDAK SENTIASA KESENANGAN , TETAPI BIASANYA KEMENANGAN – FOSDICK.

37. ORANG YANG BELUM PERNAH GAGAL SEBENARNA ORANG YANG BELUM PERNAH MENCUBA - EMMET LE COMPTE –

38. KATA – KATA YANG LEMAH LEMBUT DAN BARADAB DAPAT MELEMBUTKAN HATI MANUSIA YANG KERAS .

39. ORANG YANG HANYA MEMENTINGKAN DIRI SENDIRI AKAN MENCIPTA BANYAK LAWAN - CONFICIUS –

40. KEMULIAAN HATI IALAH MEMBERI MAAF ATAS KESALAHAN KAWAN – KAWANYA.

41. JANGAN DIIKUT PERANGAI LAMPU , MENERANGI ORANG LAIN TETAPI DIRINYA SENDIRI TERBAKAR . SEBALIKNYA CONTOHILAH PERANGAI BULAN , SETIAP KALI BERTENTANGAN DENGAN MATAHARI , BULAN AKAN MENDAPAT CAHAYA - AL – KINDI.

42. JANGAN MENGELUH HANYA KERANA TIDAK MEMPUNYAI KASUT SEBELUM MELIHAT ORA NG YANG TIDAK MEMPUNYAI KAKI - EDWARD YOUNG.

43. KEIKHLASAN ITU MEMBERSIHKAN DARIPADA SEGALA KEKOTORAN - AL-JUNAID AL-BAGHDAD.

44. APABILA SESUATU BANGSA ITU MENGHINA BANGSANYA , KETIKA ITULAH BANGSA LAIN TURUT MENGHINANYA.

45. ORANG YANG PALING TIDAK BAHAGIA IALAH MEREKA YANG PALING TAKUT AKAN PERUBAHAN - MITZ - ORANG CEMERLANG SELALU MEMBENTUK NIAT YANG MURNI UNTUK SETIAP KEGIATAN YANG DILAKUKAN - DATO’ DR. FADZILAH KAMSAH .

46. ORANG CEMERLANG SENTIASA MELAKUKAN SETIAP KEGIATAN SEBAIK MUNGKIN . KOMIYMEN TERHADAP TUGAS AMAT TINGGI DAN SENTIASA MEMBUAT PERSEDIAAN RAPI - DATO’ DR FADZILAH KAMSAH .

47. ORANG CEMERLANG SENTIASA MENCARI PENGHALANG ATAU PEMBANTUT KECEMERLANGAN . KEBANYAKAN ORANG ENGGAN MENERIMA HAKIKAT YANG MEREKA SEBENARNYA BERMASALAH - DATO’ DR FADZILAH KAMSAH.

48. ORANG CEMERLANG SENTIASA MENCARI HIKMAH ATAS SETIAP APA YANG BERLAKU . MEREKA SENTIASA REDHA DAN BERSYUKUR - DATO’ DR FADZILAH KAMSAH.

49. ORANG CEMERLANG SENTIASA MENJAGA IBADAH DENGAN SEMPURNA . ORANG YANG INGKAR PERINTAH TUHAN PASTI GAGAL DUNIA AKHIRAT - DATO’ DR FADZILAH KAMSAH.

50. ORANG CEMERLANG SENTIASA FOKUS PADA KEJAYAAN DAN MEMPUNYAI VISI DAN MISI YANG BESAR DAN BERMAKNA - DATO’ DR FADZILAH KAMSAH.

51. ORANG CEMERLANG SENTIASA DAHAGAKAN ILMU DAN BERTERUSAN MENCARI ILMU . BERAPA BUAH BUKU YANG ANDA BELI SETIAP BULAN ? KITA PELU BELAJAR DAN BELAJAR - DATO’ DR FADZILAH KAMSAH.

52. ORANG CEMERLANG SENTIASA BELAJAR DARIPADA KESILAPAN LALU . ORANG YANG BERJAYA BUKANNYA TIDAK PERNAH JATUH , TETAPI BANGKIT SEMULA SETIAP KALI JATUH . KEGAGALAN EBENAR IALAH APABILA KITA BERHENTI MENCUBA . - DATO’ DR FADZILAH KAMSAH.

53. ORANG CEMERLANG SENTIASA CERIA DAN BERSEMANGAT . GUNAKAN PELBAGAI KAEDAH DAN CARA BAGI MEMASTIKAN KITA CERIA AN BERSEMANGAT SETIAP HARI . - DATO’ DR FADZILAH KAMSAH.

54. ORANG CEMERLANG SENTIASA FOKUS PADA APA YANG DAPAT DILAKUKAN DAN TIDAK PERLU RISAU BERKENAAN APA YANG TIDAK MAMPU DILAKUKAN - DATO’ DR FADZILAH KAMSAH

55. JAGALAH DIRIMU DARI API NERAKA MESKIPUN SENGAN SEDEKAH DARI SEBIJI KURMA , MAKA JIKA TIDAK DAPAT , MAKA SEPATAH KATA YANG BAIK . - SABDA RASULULLAH .

56. PERMULAAN AMALAN SESEORANG HAMBA YANG DIKIRA DI HARI KIAMAT IALAH SEMBAHYANG , MAKA JIKA BAIK SEMBAHYANGNYA MAKA DIKIRA BAIKLAH SELURUH AMALANNYA , JIKA ROSAK SEMBAHYANGNYA MAKA ROSAKLAH SELURUH AMALANNYA .

57. JANGAN TERTARIK KEPADA SESEORANG KERANA PARASNYA , SEBAB KEELOKKAN PARAS BOLEH MENYESATKAN.

58. JANGAN PULA TERTARIK KEPADA KEKAYAANNYA KERANA KEKAYAAN BOLEH MUSNAH . TERTARIKLAH KEPADA SESEORANG YANG DAPAT MEMBUATMU TERSENYUM , KERANA HANYA SENYUM YANG DAPAT MEMBUAT HARI – HARI YANG GELAP MENJADI CERAH .

59. BENAR BAHAWA KITA TIDAK TAHU APA YANG KITA MILIKI SAMPAI KITA KEHILANGANNYA , TETAPI BENAR PULA BAHAWA KITA TIDAK TAHU APA YANG BELUM PERNAH KITA MILIKI SAMPAI KITA MENDAPATKANNYA .

60. AMBILLAH WAKTU UNTUK BERFIKIR , ITU ADALAH SUMBER KEKUATAN AMBILLAH WAKTU UNTUK BERMAIN , ITU ADALAH RAHSIA MASA MUDA YANG ABADI . AMBILLAH WAKTU UNTUK BERDOA , ITU ADALAH SUMBER KETENANGAN . AMBILLAH WAKTU UNTUK BELAJAR , ITU ADALAH SUMBER KEBIJAKSANAAN .

61. DARI KESUSAHAN ITU AKAN DIPEROLEH KESENANGAN DAN KEBAHAGIAAN , SEPERTI DURIAN BERDURI KERANA SEDAP ISINYA , KULIT MANGGIS PAHIT SEBAB MANIS DI DALAMNYA , DAN BUNGA ROS BERDURI KERANA HARUM BAUNYA .

62. KASIHILAH ORANG YANG ENGKAU KASIHI SEKADARNYA, MUNGKIN DIA AKAN MENJADI ORANG YANG ENGKAU BENCI SUATU HARI NANTI . BENCILAH ORANG YANG ENGKAU BENCI SEKADARNYA , MUNGKIN DIA AKAN MENJADI KESAYANGANMU PADA SUATU HARI NANTI .

63. KITA SENTIASA MEMPERTAHANKAN APA YANG KITA TAHU SEDANGKAN KITA SEPATUTNYA TAHU BAHAWA TAK SEMUA YANG KITA TAHU ADALAH BENAR .

64. KEPUASAN TERLETAK PADA USAHA , BUKAN PENCAPAIAN .

65. SEBANYAK MANA USAHA YANG KITA TABURKAN , SEBANYAK ITULAH GANJARAN ATAU HASIL YANG KITA PEROLEHI .

66. ORANG YANG BERJAYA IALAH MEREKA YANG MENYEDARI KELEMAHANNYA DAN BERUSAHA MENGATASINYA SERTA TAHU KELEBIHAN DAN BIJAK MEMANFAATKANNYA .

0 comments:

Post a Comment